regulament ediția I (2014)

REGULAMENT Salonul Fotografului Român - ediția I (2014)

Salonul Fotografului Român este deschis tuturor fotografilor amatori și profesioniști. Este organizat de firma AME design și se desfășoară în cadrul Festivalului ”Săptămâna Fotografiei în România”, sub patronajul Asociației Artiștilor Fotografi din România.

Vernisajul (17 ianuarie 2014, ora 18.00) și expoziția se vor desfășura în sala de expoziții Constantin Brâncuși din Palatul Parlamentului.
Preambul: Scopul acestui eveniment este de a reflecta cât mai fidel activitatea fotografică a fotografilor români. Prin ”fotograf român” se înțelege persoana de cetățenie română (nu este obligatoriu ca domiciliul stabil să fie în România) și care realizează fotografii, indiferent că execută această activitate ca amator sau ca profesionist.

De-a lungul timpului au existat voci care au criticat sau chiar au negat existența fotografiei românești de calitate înainte de 1989. Dorim ca acest eveniment să infirme  aceste idei, invitând în mod special fotografi care au susținut o activitate puternică înainte de Revoluție, a căror participare la expoziție cu fotografiile selectate va fi martoră în acest sens.

Există de asemenea voci care critică fotografii mai tineri care nu au trecut prin experiența fotografiei analogice (cu peliculă fotosensibilă), sărind direct la folosirea camerelor foto digitale. Însă chiar și în această situație, există foarte mulți fotografi care au fotografii de foarte bună calitate. Și acești fotografi sunt invitați să participe la acest eveniment, să-și demonstreze abilitățile artistice care nu au nimic de a face cu tehnica de realizare a imaginilor, fie analogică (cu post procesare în laborator) fie digitală (cu postprocesare pe calculator).

Acest eveniment își propune să fie o punte de legătură între generații, între diverse genuri ale fotografiei (natură, jurnalism, portret, urbană, de eveniment, conceptuală, etc, etc), între stiluri, abordări și tehnici diferite de fotografiere, elementul comun fiind de fapt faptul că toți autorii imaginilor sunt fotografi români.

1. Fiecare fotograf care dorește să participe va trimite maxim 2 fotografii din care juriul va face cel mult două selecții: o selecție pentru printare și o selecție pentru un album pe web. Se va publica pe web un album cu toate fotografiile admise de către juriu, atât cele pentru print dar și cele care nu vor face parte din expoziția printată.
2. Juriul special desemnat va juriza toate fotografiile primite după criterii estetice, tehnice și să fie în conformitate cu politica de expunere din spațiul expozițional. Un membru al juriului va fi din conducerea administrativă a sălii în care se face montarea expoziției și va avea dreptul de a nu admite fotografii pentru print care sunt contrare politicii lor generale de expunere (de exemplu, fotografii care aduc prejudicii de imagine uneia sau mai multor
persoane, fotografii care discriminează o minoritate, etc).
3. Un număr total de maxim 100 de fotografii, selectate din rândul câtor mai mulți fotografi, vor fi printate într-un format de aproximativ 70cm x 50cm și vor constitui o expoziție cu vernisajul în 17 ianuarie 2014. La sfârșitul expoziției, tablourile vor fi donate autorilor fotografiilor printate.